DIY : How To Create Or Add A New Hard Disk Drive Partition


Pekanbaru, agoey — Hello bro n sis… This time i share you tips for how to create or add a new partition on computer hard disk drive, without using third party applications. These tips i practiced on a computer using Windows 7 Ultimate OS, for Windows 7 Basic and Home Premium users is not allowed. Here the following steps is :

Pekanbaru, agoey — Hello bro n sis… Kali ini saya memberikan tips bagaimana cara membuat atau menambahkan sebuah partisi baru di hard disk komputer/laptop, tanpa menggunakan aplikasi pihak ketiga. Tips ini saya praktekkan di komputer yang menggunakan OS Windows 7 Ultimate, Windows 7 Basic dan Home Premium tidak bisa. Berikut langkah-langkahnya :

computer management copy

1. Click start menu and type computer management in search column hit enter or right click computer icon choose manage (look picture above).

1. Klik start menu lalu pada kolom search ketik computer management tekan enter atau klik kanan icon komputer pilih manage (lihat gambar diatas).

2. And than show pop up computer management tools window. Look at left side select storage click disk management (look picture below).

2. Kemudian akan muncul jendela computer management tools. Lihat bagian kiri pilih storage klik disk management (lihat gambar dibawah).

computer management window copy

3. Select and right click drive you want to shrink capacity. Here i select drive (B:), then select shrink volume. Wait until the process is complete.

3. Pilih dan klik kanan drive yang mau dikurangi kapasitasnya. Disini saya memilih drive (B:), kemudian pilih shrink volume. Tunggu hingga prosesnya selesai.

 shrink disk copy

4. After shrink volume is complete, then show Shrink pop up window. Enter the amount you drive capacity will reduce to become the new drive in tab Enter the amount of space to shrink in MB. Example enter the amount 19999 MB (19.53 GB). Then click shrink until the process is complete, the process is bit long but it can wait while eating banana fries and drinking coffee. :mrgreen:

4. Setelah selesai proses shrink volume, akan muncul jendela Shrink. Masukkan jumlah kapasitas drive yang akan anda kurangi untuk menjadi drive baru di kolom Enter the amount of space to shrink in MB. Contoh saya memasukkan jumlah 19999 MB (19,53 GB). Kemudian klik shrink hingga prosesnya selesai, prosesnya agak lama tapi bisa ditunggu sambil makan gorengan dan minum kopi. :mrgreen:

shrink disk options copy

5. If the shrink process is success, it will be there 19,53 GB unallocated drive in the disk drive. Then select the unallocated drive, right click and select New Simple Volume.

5. Jika proses shrinknya berhasil, maka akan ada unallocated drive sebesar 19,53 GB pada disk drive. Kemudian pilih drive unallocated tadi, klik kanan dan pilih New Simple Volume.

shrink disk success copy

6. After select New Simple Volume, then show pop up New Simple Volume Wizard window, click next.

6. Setelah memilih New Simple Volume, akan muncul jendela New Simple Volume wizard, klik next.

new simple volume pop up copy

7. After you click Next, then show Specify Volume Size tab. In Simple volume size in MB column, enter the amount of unallocated drive (usually automatic filled in). Then click Next.

7. Setelah anda klik Next, akan muncul tab Specify Volume Size. Pada kolom Simple volume size in  MB masukkan jumlah unallocated drive (biasanya sudah otomatis terisi). Kemudian klik Next.

new simple volume pop up 2 copy

8. Then came Assign Drive Letter or Path. Mark Assign the following drive letter, click menu in the beside it and select drive letter that you want. Example i chose A: drive letter for 19,53 GB unallocated drive. Then click next.

8. Kemudian muncul Assign Drive Letter or Path. Tandai Assign the following drive letter, klik menu yang disampingnya dan pilih drive letter yang anda mau. Contohnya saya memilih A: untuk unallocated drive 19,53 GB tadi. Kemudian klik next.

new simple volume pop up 3 copy

9. After clicking Next, we go to Format Partition. Mark Format this volume with the following settings… Then select partition setting File System your hard disk is NTFS or FAT32, for Allocation unit size let Default, type Volume label that you like. Example i select NTFS for File system..Allocation unit Default..New Volume for Volume Label. Then click Next. 

9. Setelah klik next, kita akan masuk ke Format Partition. Tandai Format this volume with the following settings… Kemudian pilih pengaturan partisi File system hard disk anda apakah NTFS atau FAT32, untuk Allocation unit size biarkan Default, Volume label ketik yang anda suka. Contohnya File system saya NTFS..Allocation unit Default..Volume Label New Volume. Kemudian klik Next.

new simple volume pop up 4 copy

10. After clicking Next then click Finish. We wait until formatting process successful, if success.. your partition hard disk add a new one (look at picture below). Example my new partition is New Volume (A:) 19,53 GB NTFS Healthy. 🙂 

10. Setelah klik Next lalu klik Finish. Kita akan menunggu hingga proses pemformatan berhasil, jika berhasil..partisi hard disk anda akan bertambah (lihat gambar dibawah). Contohnya partisi New Volume (A:) 19,53 GB NTFS Healthy. 🙂

computer management window 2 copy

Then go to My Computer.. voilaaa… My hard disk partition added a new one, from the previous four (B: C: D: E:) now be five (A: B: C: D: E:). :mrgreen:

Kemudian masuk ke My Computer.. voilaaa… Partisi hard disk saya bertambah satu, dari yang sebelumnya empat (B: C: D: E:) kini menjadi lima (A:, B:, C:, D:, E:). :mrgreen:

New partition harddisk success copy

Note : Changing or modified the hard disk partition is dangerous..!! Before you do it, please back up of all your data. Do it with safely and do with your own risk..!! 

Catatan : Merubah partisi hard disk adalah hal berbahaya..!! Sebelum melakukannya lebih baik buat cadangan data anda. Lakukan dengan aman dan resiko anda tanggung sendiri..!!

Hopefully Informative… 😉 | Semoga informatif… 😉

DIY :: Bagaimana Membuat Atau Menambahkan Partisi Hard Disk Drive Di Komputer/Laptop

Iklan

7 responses

  1. tips sangat berguna…thx

    Suka

  2. mantap bro…..sangat inspiratif ajarannya

    Suka

  3. mantap banget ini infonya 🙂 , Afon

    Suka

  4. partisi hdd saya nggak banyak kok. cukup / sama /home aja. itupun /home udah penuh sama anime.

    Suka

    1. ubuntu detected… :mrgreen:

      Suka

Yuuk... Dikomentarin Artikelnya Sob.. b(^_^)d

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: